Bietenblad met bladschimmel. Een bespuiting is alleen zinvol wanneer er daadwerkelijk schimmels aanwezig zijn. - Foto: Ruud Ploeg Fotografie AkkerbouwNieuws

Bladschimmels in suikerbieten breiden zich verder uit

In Gelderland en Limburg zijn in bietenpercelen nu ook de bladschimmels cercospora en stemphylium gevonden. Dat meldt de bladschimmelwaarschuwingsdienst van het IRS.

Op de noordelijke klei- en zandgronden en in oostelijk en zuidelijk Flevoland gold al langer een bladschimmelwaarschuwing, met het advies om bietenpercelen regelmatig te controleren. Met hogere temperaturen en vochtig weer neemt de schimmeldruk toe.

Cosun adviseert brede controles

Bietencoöperatie Cosun adviseert telers bij een controle van een perceel niet alleen te letten op bladschimmels, maar ook op andere problemen die optreden. Om herhaling te voorkomen is het belangrijk vast te stellen wat er precies aan de hand is. Alleen dan is het mogelijk om gerichte maatregelen te nemen.

Violetwortelrot en rhizoctonia in Flevoland

Zo is op een perceel in Flevoland een van combinatie violetwortelrot en rhizoctonia aangetroffen. In Zuid-Holland werd op 2 percelen gele en bruine verkleuring op het blad gesignaleerd, wat niet herleid kon worden tot een bladschimmel. Uit de bietendiagnostiek van het IRS is gebleken dat het gaat om verwelkingsziekte (verticillium), waarschijnlijk in combinatie met bietencysteaaltjes en droogte.

Beheer
WP Admin