De suikerbieten staan er momenteel goed bij, in de regel. Dat is ook het geval op deze archieffoto uit 2006. - Foto: Hans Prinsen AkkerbouwNieuws

Bieten staan er goed voor

De suikerbieten staan er over het algemeen goed tot zeer goed voor, meldt verwerker Suiker Unie. Wel is het oppassen voor schimmels. Dat geldt ook bij andere gewassen.

De agrarische dienst is positief over de te verwachten opbrengst, die gemiddeld tussen 14,5 en 15 ton suiker per hectare kan uitkomen. Dat is hoog, gezien de recente historie, waarin het vaak in de 13 tonnen zit (vorig seizoen was het bijvoorbeeld 13,3 ton per hectare). 2015 schiet er bovenuit met 15,1 ton suiker per hectare en die kant gaat het dus dit jaar ook op.

Oppassen voor schimmels

Wel is het in zowel suikerbieten als andere gewassen oppassen geblazen voor (blad)schimmels. Het is warm en vochtig en daarmee gunstig weer voor schimmels. In aardappelen ligt phytophthora op de loer, meldt Dacom, en in uien is ‘flink om zich heen slaande’ pinkroot waargenomen door Delphy-adviseur Jeroen Willemse op Goeree-Overflakkee.

Beheer
WP Admin