Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Tarwe in Verenigde Staten lijdt onder droogte

Droogte slaat toe in de Amerikaanse tarwe. Vooral de zomertarwe heeft last van watertekort.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) meldt dat 55% van de percelen zomertarwe in goede of uitstekende staat verkeren. Dat is 7 procentpunten minder dan vorige week. Vorig jaar viel 79% van de zomertarwe in de twee hoogste kwaliteitsklassen. De gewasscore van de zomertarwe is de laagste sinds 1995, toen het USDA startte met de wekelijkse score van de gewasstand.

Wintertarwe heeft minder te lijden

Ook de wintertarwe lijdt onder droogte, maar in mindere mate omdat het gewas verder is afgerijpt. Het USDA classificeert 49% van de percelen wintertarwe als goed of uitstekend. Vorige week was dat 50%, maar een jaar eerder lag dat veel hoger op 62%. Inmiddels is 10% van de wintertarwe in de VS geoogst.

Mais last van watertekort

Ook de mais heeft last van het watertekort. Landelijk staat 68% van de maispercelen er goed of uitstekend bij. Dat was vorig jaar 75%. De droogte slaat voornamelijk toe in de noordelijke Plains waar relatief veel zomertarwe en mais worden geteeld. Ook in Canada valt minder regen dan normaal. De gevolgen zijn nog niet duidelijk.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin