Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Resistentiegen tegen septoria gevonden

Het Britse onderzoeksinstituut Rothamsted Research meldt dat het een septoriaresistentiegen heeft gevonden in de oude graansoort eenkoorn (Triticum monococcum).

Eenkoorn is een diploïde tarwesoort met wilde en gecultiveerde varianten, vertelt Kostya Kanyuka, onderzoeker bij Rothamsted Research. Eenkoorn is een van de vroegst gecultiveerde graansoorten, maar wordt tegenwoordig nog zelden geteeld. De kafjes zijn net als bij de spelt vergroeid met de korrel. De soort wordt gezien als voorloper van emmertarwe, spelt en gewone tarwe. Eenkoorn stelt geen hoge eisen aan de grond en is resistent tegen vele schimmelziekten zoals moederkoorn, fusarium en wortelschimmels.

Gen inkruisen in commerciële rassen

Het onderzoeksinstituut wil het resistentiegen inkruisen in commerciële tarwerassen. Het duurt nog zeker tien tot vijftien jaar voordat de eerste commerciële tarwerassen met resistentiegenen beschikbaar komen, verwacht Kanyuka. Naast dit gen verwacht het onderzoeksinstituut op korte termijn nog meer resistentiegenen te isoleren. Door resistentiegenen te stapelen, zal de septoriaschimmel minder snel de resistentie kunnen doorbreken.

Beheer
WP Admin