Akkerbouw

Nieuws 756 x bekeken

‘Regionalisatie grote uitdaging voor aardappelhandel’

Er is een tendens in de wereld van liberalisering naar regionalisering. Daardoor ontstaan nieuwe grenzen en dat is slecht voor de handel, zegt secretaris Romain Cools van Belgapom, de Belgische organisatie voor de aardappelhandel en verwerking.

Cools sprak vrijdag op de jaarvergadering van Europatat in Antwerpen. “Het vrije verkeer van mensen en goederen staat onder druk. De Brexit is daar een teken van.”

Europatat is de Europese organisatie van aardapppelhandelaren. De aardappelhandel heeft nog een paar uitdagingen, vindt Cools. “De schaalvergroting gaat verder bij onze afnemers en de supermarkten. Ook groeit de afzet van tafelaardappelen niet meer in Europa. Jonge consumenten reizen over de hele wereld en eten ander voedsel. De dagelijkse portie aardappelen is niet meer vanzelfsprekend. Ook het behoud van een goede plantgezondheid en kwaliteit is een uitdaging. Op sommige plekken in West-Vlaanderen mag niet meer worden beregend. Groot-Brittannië wil volgend jaar beperkingen opleggen aan beregening. We worden geconfronteerd met nieuwe ziekten uit andere delen van de wereld. En het aantal gewasbeschermingsmiddelen neemt af.”

Of registreer je om te kunnen reageren.