Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Oekraïne mag meer graan exporteren naar EU

Het Europees Parlement is akkoord met het verruimen van de TRQ-importquota voor Oekraïne. Het is nog niet duidelijk hoeveel graan Oekraïne extra mag exporteren naar de EU zonder invoerheffingen te betalen. Oekraïne heeft een TRQ-quotum voor 960.000 ton tarwe, 270.000 ton gerst en 450.000 ton mais.

Het parlement is akkoord gegaan met een voorstel van de Europese Commissie voor de verruiming, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). “Oekraïne krijgt de verruiming als een compensatie voor de weggevallen export naar Rusland. Er is veel belangstelling voor de TRQ-quota bij Europese importeurs. Het tarwequotum is al volledig benut. Dat voor gerst zit bijna vol. Dat is de laatste zes weken hard gegaan. Want het is droog in Spanje, waardoor het land veel minder gerst gaat oogsten. Voor het maisquotum is geen belangstelling. De importheffing in de EU voor mais ligt al op € 0.”

Druk op graanprijzen

De grotere import vanuit Oekraïne drukt de graanprijzen in de EU, zegt de woordvoerder. “Maar het effect voor de akkerbouw is niet per definitie alleen negatief. De EU mag in ruil meer voedingsmiddelen, zoals suikerwerken en chocola, heffingvrij exporteren naar Oekraïne. Dat betekent dat meer suiker, graanproducten en zuivel van de Europese markt verdwijnen.”

Beheer
WP Admin