Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Brazilië laat als eerste land transgeen suikerriet toe

Brazilië gaat als eerste land transgene suikerriet toelaten. Het Braziliaanse centrum voor technologie in de suikerrietteelt (CTC) heeft bekendgemaakt goedkeuring te hebben gekregen van de nationale technische commissie voor biologische veiligheid, CTNBio.

De cultivar waar het om gaat, is resistent tegen de voornaamste parasiet van suikerriet: de suikerrietboorder (Diatraea saccharalis). De resistentie wordt verkregen van het gen Bt (Bacillus thuringiensis) dat ook in genetisch gemodificeerde soja en mais wordt gebruikt. CTC verwacht dat op termijn 15% van de 10 miljoen hectare suikerriet in Brazilië met ‘Cana Bt’ zal worden aangeplant.

Het ministerie van landbouw moet de cultivar ‘Cana Bt’ nog wel registreren voor commercieel gebruik. Volgens de directeur van CTC, Gustavo Leite, zal het nog wel een paar jaar duren voor de met deze cultivar geproduceerde suiker op de markt komt. Brazilië exporteert suiker naar 150 landen en 60% daarvan stelt geen eisen aan de import van genetisch gemodificeerde suiker.

Beheer
WP Admin