Akkerbouw

Nieuws 2531 x bekeken

NVWA: vijf gevallen illegaal pootgoed

De keuringsdienst NAK heeft vijf telers betrapt op gebruik van illegaal pootgoed en dit doorgegeven aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Dat meldt de NVWA. De NAK voerde in opdracht van de NVWA gerichte controles uit of het gebruikte pootgoed wel gekeurd en dus gecertificeerd was.

Noord-Holland en Groningen

Bij een bedrijf in Noord-Holland ging het om 5 ton niet gecertificeerd pootgoed. Tegen deze teler is proces-verbaal opgemaakt. De aardappelen zijn gecontroleerd afgevoerd (ze waren nog niet gepoot, maar het was wel duidelijk dat ze als pootgoed gebruikt zouden worden). Bij een akkerbouwer in Groningen ging het om 50 ton zetmeelaardappelen. De overtreding was bij dit bedrijf nog niet begaan, maar de aardappelen zijn wel vastgelegd en vervolgens gecontroleerd afgevoerd zodat gebruik als pootgoed kon worden uitgesloten. De NVWA heeft de andere drie meldingen in onderzoek.

Meer gevallen

De NAK heeft naast deze vijf gevallen nog meer telers betrapt die illegaal pootgoed wilden gebruiken of aanboden. Zo zijn bijvoorbeeld ook telers benaderd die restpartijtjes pootgoed aanboden op Marktplaats, Twitter of forums. De betreffende telers herstelden tijdig de overtreding, zodat de NAK dit uiteindelijk niet hoefde te melden aan de NVWA, bevestigt Ton Stolte, manager operations bij de NAK. Geruchten dat een teler in Zuid-Holland en een teler in Noord-Brabant reeds gepoot illegaal pootgoed weer hebben opgerooid en vervolgens gecontroleerd hebben afgevoerd om zodoende een sanctie te voorkomen, worden door Stolte bevestigd. Volgens Stolte zijn er nog meer van dat soort gevallen, maar Stolte wil niet zeggen hoeveel telers het exact betrof.

Of registreer je om te kunnen reageren.