In de EU was het tijdens de koolzaadbloei relatief koud. AkkerbouwNieuws

Kou drukt prognose koolzaadoogst in EU

Het koolzaad in de EU heeft het te koud gehad tijdens de bloei. De hectareopbrengsten gaan daarom tegenvallen, verwacht het marktbureau Oil World.

Daarom blijft de oogst dit jaar steken op 21 miljoen ton. Dat is 300.000 ton minder dan Oil World eerder inschatte, bericht de nieuwssite AgrarZeitung.

Ook de International Grains Council (IGC) heeft de koolzaadprognose voor de EU verlaagd naar 21,3 miljoen ton. De Europese Commissie is optimistischer en gaat uit van 22,2 miljoen ton. Maar het wetenschappelijke bureau van de Commissie (JRC) meldt in de laatste Mars-prognose dat het in april droog en koud is geweest in een brede strook van West- naar Oost-Europa waar veel koolzaad wordt geteeld. In Zuidoost-Europa heeft nachtvorst eind april schade toegebracht aan het bloeiende koolzaad. In Polen is 1,1% van het areaal kapotgevroren. Dat is nog niet verrekend in de schattingen van de Commissie.

Koolzaadproductie hoger dan in 2016

Toch valt de productie ook bij de laagste schattingen hoger uit dan in 2016, toen de EU 20,5 miljoen ton koolzaad oogstte. Toen waren de hectareopbrengsten ondergemiddeld vanwege een slecht groeiseizoen in grote delen van Europa.

Beheer
WP Admin