Akkerbouw

Nieuws 2395 x bekeken 5 reacties

Droogte en kou teisteren graan in EU

Stratégie Grains verwacht een kleinere graanoogst in de EU dan eerder gedacht. Dat komt door droogte en kou.

De nieuwe oogstprognose van het Franse marktbureau komt op 301,6 miljoen ton. Dat is 3,6 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Deze oogst is 4,5 miljoen ton hoger dan die van 2016, maar wel 8,2 miljoen ton lager dan de recordoogst van 2015.

Dat meldt nieuwssite Agrimoney. Het graan in Frankrijk, Duitsland en Polen had volgens Stratégie Grains in april last van nachtvorst. Het is te droog in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en Zuid-Europa. Het marktbureau schat de productie van zachte tarwe in de EU op 142,7 miljoen ton. Maar dat kan dalen als de gevolgen van de droogte en kou zichtbaar worden in de stand van de gewassen. Door de tegenvallende oogst gaat Stratégie Grains nu uit van een Europese export van 26 miljoen ton tarwe. Dat is 200.000 ton minder dan in de vorige prognose.

Kleinste gerstoogst in EU sinds jaren

De Europese gerstoogst schat het marktbureau nu op 59,6 miljoen ton. Dat is 1,7 miljoen ton lager dan in de vorige prognose. Als dit uitkomt betekent dat de kleinste gerstoogst in de EU sinds jaren. De EU produceert ongeveer 40% van alle gerst in de wereld.

Op dit moment hebben de verlaagde oogstprognoses nog geen effect op de graanprijzen, constateert een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). “Dat komt door de grote voorraden in de wereld. Maar dat kan veranderen. Het is niet alleen koud en droog in grote delen van de EU. Ook in Rusland en Oekraïne is dat het geval. In Litouwen viel woensdag nog een dik pak sneeuw. Dat is vooral slecht voor het koolzaad, maar het drukt ook de hectareopbrengsten bij graan. Het weer van de komende weken is cruciaal voor de hectareopbrengsten. De prognose van Stratégie Grains is wel hoger dan de oogst van 2016. Maar de graanoogst van vorig jaar in de EU lag ver onder het vijfjaarlijkse gemiddelde.”

Tarweareaal in VS met 8% gekrompen

Wat ook een rol gaat spelen in het nieuwe graanseizoen 2017-2018 is de tarweproductie in de VS, zegt de woordvoerder. “Het tarweareaal in de VS is met 8% gekrompen. Dat beperkt het aanbod op de wereldmarkt. De VS is een grote tarwe-exporteur.”

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Knappe koppen daar bij Agrimoney. Een prognose voor de export die 200.000 ton lager is dan de vorige prognose. Op een niveau van 26 miljoen toen is dat nog net geen 0,8 procent. Of zie ik dat verkeerd. Bij het Franse marktbureau kunnen ze wanneer de tarwe net aan in de aar staat blijkbaar ook op een procent nauwkeurig de opbrengst voorspellen? Ik blijf me afvragen wat de waarde is van al dit soort schijnwetenschap. Of is het gewoon nep nieuws?

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Graantelers en kleine marktpartijen hebben niet veel hulpmiddelen om de graanmarkt te kunnen inschatten. Grote handelshuizen als Cargill en ADM beschikken over een wereldwijd netwerk waardoor zij dat beeld wel hebben. En dat delen ze niet met anderen. Wil je als teler een beetje weten wat er gaande is op de graanmarkt, dan ben je wel aangewezen op analyses van marktbureaus, overheden en boerenbonden. Boerderij doet als vakblad niets anders dan dat zo goed mogelijk volgen en analyseren. Ik zou dat als teler of kleine marktspeler wel willen weten. Natuurlijk is een oogstprognose voor 2017 nu nog voorbarig. Je kunt alleen een richting aanduiden, die mogelijk weer anders wordt. Maar de prognoses worden nauwkeuriger naarmate het seizoen vordert. En zonder die prognoses is de graanmarkt helemaal ondoorzichtig voor telers en kleine spelers. Dat lijkt mij onwenselijk.

 • info36

  Vaak worden door die vroege vaak onzinnige prognoses wel de prijzen naar beneden gehaald. Dan vind ik dat je beter kunt wachten tot de werkelijke oogst er is. Dan weet je gewoon meer.

 • ed12345

  Een kleine opmerking De graanbeurzen worden hoofdzakelijk beinvloed door voorspellingen en geruchten Als de voorspellingen en geruchten feiten worden zijn de pieken op de beurs al afgevlakt
  Oogst prognoses is nuttig maar blijft koffiedik kijken

 • pinkeltje

  Als je voor de Europese graanoogst nu al op een procent meer of minder je prognose met enige betrouwbaarheid kunt aanpassen dan heb je inderdaad een erg goed netwerk. Petje af voor zulke deskundigen. Zou het voor de markt wat uitmaken of er een procent meer of minder opbrengst komt?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.