Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Auto van vlas kan brandstofgebruik verminderen

Studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven hebben een auto gemaakt van het stevige gewas vlas. De Lina-auto kan het brandstofgebruik ingrijpend verminderen, omdat het gemaakt is van lichte materialen.

Een auto verbruikt gedurende een economisch leven een derde van de brandstof tijdens de productie. “Met vlas kan het energieverbruik van de productie met twee derde omlaag”, schat Loes van den Beuken, verantwoordelijk voor de financiën van het Lina-team aan de TU/ecomotive. Het chassis en plaatwerk is gemaakt van een composiet op basis van vlas. Door vlas over elkaar te leggen ontstaat een zeer stevige structuur die niet onder doet voor carbon en aluminium.

Eerste volledig afbreekbare auto

‘Lina’ reed vorige week tijdens een proefrit niet harder dan een fiets, maar het team van studenten heeft het volste vertrouwen. De auto moet 8 mei klaar zijn, dan wordt de ‘vlasauto’ gekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). “Het is de eerste auto die volledig afbreekbaar is”, weet Van den Beuken.

De kans dat de Lina in productie wordt genomen door een grote autofabrikant is nihil. Groter is de kans dat wordt geëxperimenteerd met interieurdelen of bijvoorbeeld een motorkap van vlas.

Beheer
WP Admin