Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

USDA: meer tarwe in de wereld

De wereld heeft dit seizoen nog meer tarwe beschikbaar dan eerder gedacht.

Dat stelt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in de laatste Wasde-prognose, waarin productie, verbruik en voorraden van agrarische grondstoffen worden geschat. Het USDA verhoogt de tarweproductie en verlaagt het verbruik ten opzichte van de prognose in maart.

Grootste eindvoorraad in VS in dertig jaar

Het USDA verwacht dat 146,5 miljoen ton tarwe wordt verwerkt tot veevoer. Dat is bijna 2 miljoen ton minder dan in de maartprognose. De wereld houdt aan het eind van dit seizoen 2016-2017 een voorraad over van 252,3 miljoen ton. Dat is 2,3 miljoen ton meer dan in de prognose van maart. De eindvoorraad tarwe in de wereld is ruim 10 miljoen ton groter dan aan het begin van dit seizoen. De VS houdt dit seizoen bijna 32 miljoen ton tarwe over. Dat is de grootste eindvoorraad in de VS in dertig jaar. Grote voorraden hebben een prijsdrukkend effect.

Op de wereldmarkt verwacht het USDA dat Rusland dit seizoen iets minder tarwe exporteert dan in maart werd gedacht, doordat Turkije als afnemer is afgevallen. Rusland blijft met 28 miljoen ton de grootste tarwe-exporteur, op de voet gevolgd door de VS (27,9 miljoen ton) en de EU (26,5 miljoen ton).

Beheer
WP Admin