Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Telers belonen voor CO2-opslag in hun percelen

Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) start onderzoek naar de mogelijkheid om telers via CO2-credits te belonen voor verhogen van het organischestofgehalte van hun percelen.

Bedrijven en particulieren betalen hiervoor en kunnen zo hun CO2-uitstoot compenseren. Dinsdag 11 april hield BVOR met partners een kickoff-bijeenkomst voor het initiatief ‘KlimaatboerenNL’ waarin de haalbaarheid van CO2-credits voor de landbouw onderzocht wordt.

Werkwijze project

Tijdens deze bijeenkomst gaf Gerald Dunst, projectleider van het Oostenrijkse ‘Humusaufbau-Project’, toelichting over de werkwijze. De Oostenrijkse telers die meedoen aan het project, krijgen € 30 per ton CO2 die zij in de vorm van stabiele organische stof vastleggen in hun percelen. Daarvoor wordt eerst de beginsituatie vastgelegd en na minimaal 5 jaar wordt opnieuw het organischestofgehalte bepaald. Het verschil in CO2-equivalenten wordt dan uitbetaald.
Kopers van de certificaten zijn vooral plaatselijke bedrijven die dan CO2-neutraal werken. Zij betalen hiervoor € 45 per ton CO2. Het prijsverschil gaat op aan kosten die gemaakt worden om het systeem te borgen.

Beheer
WP Admin