Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

NEPG: areaal groeit minder dan verwacht met 3,6%

Het totale aardappelareaal wordt met 3,6% uitgebreid in België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Nederland, meldt North-Western European Potato Growers (NEPG).

Het totale areaal komt naar verwachting uit op 572.485 hectare. Dat is minder dan eerder werd verwacht. De beperkte beschikbaarheid van gecertificeerd pootgoed in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland heeft de areaaluitbreiding in met name België geremd. “Door hoge pootgoedprijzen hebben Belgische akkerbouwers minder pootgoed gekocht of het was niet meer voorradig”, zegt Jan de Lange, bestuurslid van NEPG. In Wallonië is meer areaal beschikbaar voor uitbreiding, waardoor de uitbreiding daar het grootste lijkt te zijn.

Grote vraag naar frites

België poot 5,4% meer consumptieaardappelen in 2017 vergeleken met het voorgaande jaar, met 95.600 hectare. De rek is er in Nederland grotendeels uit. Het Nederlandse areaal neemt met 2,5% toe naar 74.620 hectare. Naast België stijgt het areaal in Frankrijk met 4% naar 130.260 hectare.

De grote vraag naar frites vanuit het buitenland is de belangrijkste aandrijver voor de areaaluitbreiding in de NEPG-landen. De productie in 2017 wordt op 27,4 miljoen ton geschat in de vijf belangrijkste West-Europese aardappellanden. Bij een normaal groeiseizoen stijgt de productie met 5,4% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde (bijna 26 miljoen ton).

Beheer
WP Admin