Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Monsanto-tribunaal: bedrijf aanpakken schending mensenrecht

Het internationale recht biedt onvoldoende handvatten om schendingen van mensenrechten door bedrijven aan te pakken. Tot die conclusie komt het zogenoemde Monsanto Tribunaal, een internationaal volksgerecht dat een opinie vormt over Monsanto.

In de opinie van het tribunaal, dat bestaat uit ervaren juristen, heeft Monsanto op verschillende punten de rechten van de mens geschonden.

Mensenrechten boven handel

De Canadese advocaat Steven Shrybman bepleit de eerbiediging van mensenrechten boven regels voor internationale handel; bovendien moeten de juridische instrumenten erop worden ingericht om niet alleen regeringen aan te pakken, maar ook geschikt zijn voor het aanpakken van bedrijven die mensenrechten overtreden.

Foto: ANP

Foto: ANP

Agent Orange

Volgens het tribunaal heeft Monsanto mensenrechten geschonden onder andere door de productie van Agent Orange, een bestrijdingsmiddel dat werd toegepast door het Amerikaanse leger in de Vietnamoorlog. Verder schendt het bedrijf mensenrechten door de toepassing van onkruidbestrijder glyfosaat en de verbreiding van het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen, aldus het tribunaal.

Beheer
WP Admin