Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

‘Met minder chemie is het even goed boeren’

Vaak kan er even goed worden geboerd met minder gewasbeschermingsmiddelen.

Dat stelt het Franse onderzoeksinstituut INRA na het bestuderen van de teeltgegevens en pesticidengebruik van bijna duizend gangbare landbouwbedrijven in Frankrijk. Deze telers maken deel uit van een door de overheid opgezet netwerk van pionierboeren.

In 94% van de gevallen leidt een kleiner gebruik niet tot een kleinere oogst, zo luidt de bevinding van de Franse onderzoekers. In 77% van de gevallen ondervindt de financiële rendabiliteit van het landbouwbedrijf er ‘met zekerheid geen hinder van’.

Dit resultaat is het moeilijkst te behalen voor bedrijfsleiders die geen risico’s willen nemen en voor boeren die gewassen telen voor de verwerkende industrie, zoals aardappelen en suikerbieten.

Onderzoeksresultaten voor hele Franse landbouw

Nicolas Munier-Jolain van INRA: “De verscheidenheid in dit telersnetwerk is groot, zowel geografisch als qua teelten en landbouwpraktijken. Sommigen hebben hun pesticidengebruik al sterk afgebouwd, anderen zijn het best te omschrijven als ‘normale’ gebruikers.” Daarmee geeft hij aan dat de onderzoeksresultaten gelden voor de hele Franse landbouw. “Als elke landbouwer de goede landbouwpraktijken omarmt van zijn boer-buurman die minder pesticiden gebruikt, dan kan het gebruik in Frankrijk met 30% dalen.”

Beheer
WP Admin