Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Bietenverwerking op boerenerf is mogelijk

Het verwerken van bieten op kleine schaal is mogelijk. Dat kan veel kosten besparen in de productie van suiker.

Het WUR-project Acrres heeft onderzoek gedaan naar kleinschalige bioraffinage. Op laboratoriumschaal kan suiker uit de bieten worden gehaald, zegt onderzoekster Marieke Bruins. “De ruwe suiker heeft nog niet dezelfde kwaliteit als de grootschalig geraffineerde suiker, maar daarmee kun je wel de grote centrale fabrieken jaarrond laten draaien. Dat gebeurt nu met diksap, maar dat is duurder. Het ingenieursbureau IPSS gaat een business-case uitwerken voor een grotere fabriek, waarmee je 9 ton suiker per uur kunt produceren op het akkerbouwbedrijf.”

Tarra en water blijft achter op bedrijf

Dat heeft veel voordelen, zei Bruins donderdag 13 april op een Acrres-bijeenkomst in Lelystad. “Lokale verwerking bespaart veel transportkosten. Nu wordt met de biet veel water en tarra naar de suikerfabriek gebracht. Een andere voordeel is dat je de tarra en het water achterlaat op het bedrijf waar de bieten zijn geteeld. Ook dat bespaart veel kosten ten opzichte van centrale verwerking. De kostenbesparing levert ook de bietenteler voordeel op. Een voorwaarde is wel dat zo’n unit geautomatiseerd kan draaien, zodat iedere akkerbouwer het op zijn eigen bedrijf kan bedienen.”

Beheer
WP Admin