Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Verzoek voor eerste GMO-veldproef in Japan

De Agricultural Academy of Japan wil veldproeven doen met genetisch gemodificeerde (GMO) gewassen. Als de overheid de veldproeven toestaat, zou het voor het eerst zijn dat in Japan GMO-gewassen voor de voedselproductie op grote schaal worden getest in de buitenlucht.

De teelt van GMO-gewassen is verboden in Japan, behalve van enkele sierbloemen. Het land importeert wel grote hoeveelheden genetisch gemodificeerde mais en sojabonen.

Suikerbieten die resistent zijn tegen glyfosaat

De wetenschappers willen de veldproeven uitvoeren op Hokkaido, het noordelijkste grote eiland van Japan. Ze willen testen in hoeverre de GMO-gewassen financiële en arbeidstechnische voordelen opleveren voor de telers. Het belangrijkste gewas in het plan betreft suikerbieten die resistent zijn gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. De suikerbiet in het plan betreft de H7-1, die is ontwikkeld door Monsanto. Deze suikerbiet kreeg in 2005 een teeltoelating in de VS. De telers omarmden de biet. In 2010 was al 95% van de 480.000 hectare bieten in de VS ingezaaid met H7-1. De Agricultural Academy of Japan heeft een verzoek voor de veldproeven ingediend bij de landelijke regering in Tokio en de autoriteiten op Hokkaido.

Het beleid van Japan en de EU over GMO-gewassen lijkt op elkaar. De teelt is nagenoeg verboden. Er worden wel grote hoeveelheden genetisch gemodificeerde grondstoffen ingevoerd.

Beheer
WP Admin