Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Universiteit VS maakt mais zonder aflatoxine

De Amerikaanse University of Arizona heeft een maisvariëteit ontwikkeld zonder aflatoxine.

De mais heeft via genetische modificatie een gen gekregen, waardoor de mais een bepaalde stof produceert. Deze stof verhindert schimmels om het giftige aflatoxine te produceren.

Volgens de universiteit worden jaarlijks miljoenen tonnen mais afgekeurd voor gebruik in voedsel of voer, doordat de mais te veel aflatoxine bevat. De universiteit heeft veldproeven gedaan met de GMO-mais. Daarbij is de mais opzettelijk besmet met Aspergillus-schimmels, die gewoonlijk aflatoxine produceren. Na de oogst is de mais getest op aflatoxine. De gewone mais was zwaar besmet met het gif. Bij de GMO-mais bleef de besmetting ver onder alle aflatoxine-normen. De GMO-mais had verder identieke eigenschappen als de ongemodificeerde mais.

‘Uitkomst voor veel ontwikkelingslanden’

De universiteit heeft patent aangevraagd op de techniek. De wetenschappers denken dat de maissoort voor veel ontwikkelingslanden een uitkomst kan bieden. In veel landen wordt mais niet of nauwelijks getest op aflatoxine dat mensen en dieren flink ziek kan maken. In de VS en de EU wordt wel alle mais getest op aflatoxine. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Beheer
WP Admin