Foto: Ton Kastermans Fotografie AkkerbouwNieuws

Sanctiebeleid voor Hygiëneprotocol Ringrot

De pootgoedsector stelt sancties in voor overtredingen van het Hygiëneprotocol Ringrot. Deelname aan het protocol blijft vrijwillig.

In een hygiëneprotocol staan maatregelen voor telers en verwerkers om verspreiding van ziekten te voorkomen. Het protocol voor ringrot dateert uit 2012, na de uitbraken in de jaren daarvoor. Inmiddels doet 87% van de pootgoedtelers mee.

Overtredingen sanctioneren

Het sanctiebeleid gaat dit seizoen in, zegt secretaris Jan Gottschall van de Pootgoed Contact Commissie (PCC), waarin de Nederlandse Aardappel Organisatie en de LTO-werkgroep Pootaardappelen samenwerken. “Het hygiëneprotocol werkt goed. Steeds meer handelshuizen nemen het protocol op in de inkoopvoorwaarden. Door overtredingen te sanctioneren, wordt het protocol serieuzer genomen. De keuringsdienst NAK voert de controles uit.”

Onderscheid kritieke en niet-kritieke punten

Het protocol maakt onderscheid tussen kritieke (ernstige) en niet-kritieke punten. Als een niet-kritiek punt wordt overtreden, wordt dat bij de volgende controle beoordeeld als kritiek punt. Telers krijgen twee weken om kritieke overtredingen te herstellen, als dat kan. Bij niet-kritieke overtredingen is dat vier weken. In het uiterste geval kan een teler het certificaat kwijt raken voor dat pootaardappelseizoen. Gottschall: “Dan moet de teler voor het volgende seizoen een verbeterplan uitvoeren om weer gecertificeerd te kunnen worden voor het Hygiëneprotocol Ringrot.”

Lees ook: PCC: wellicht AM-hygiëneprotocol voor pootgoed

Beheer
WP Admin