Onderzoek voor Beter Bodembeheer, zoals niet kerende grondbewerking, wordt volledig door het ministerie van EZ betaald. Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

‘Overheid betaalt PPS-bodemonderzoek volledig’

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) gaat het PPS-onderzoek Beter Bodembeheer in 2017 volledig financieren. De Brancheorganisatie Akkerbouw (BO) zou de helft betalen, maar kan geen heffing innen.

Daarom betaalt EZ dit jaar, zegt voorzitter Dirk de Lugt van de BO Akkerbouw. Bij een publiek-private samenwerking (PPS) betaalt de overheid gewoonlijk een deel en het bedrijfsleven de rest.

EZ gaf vorig jaar een algemeenverbindendverklaring aan het Programma Onderzoek en Innovatie van de BO Akkerbouw. Dat verplicht iedere akkerbouwer er aan mee te betalen. De BO wil dat akkerbouwers hen machtigen via de Gecombineerde Opgave bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de beschikking te krijgen over de areaalgegevens om heffingen te kunnen opleggen.

Privacy versus kosten

EZ wil niet dat RVO daarvoor wordt gebruikt, omdat de Wet Bescherming Persoonsgegevens de overheid beperkingen oplegt in het delen van persoonsgegevens. EZ vindt dat de BO de gegevens voor de niet-aangesloten leden kan kopen bij de Kamer van Koophandel. De BO Akkerbouw vindt dat omslachtig en duur.

Onderzoek uitgesteld

De Lugt vindt het vervelend dat de inning van de heffingen nog steeds niet is geregeld. “Het meeste akkerbouwonderzoek kan dit jaar doorgaan, omdat een groot deel nog wordt betaald uit de reserves van het Productschap Akkerbouw. Een deel van het onderzoek wordt doorgeschoven naar volgend jaar.”

Beheer
WP Admin