Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Mais met 15% hogere opbrengst is mogelijk

Belgische wetenschappers hebben een gen ontdekt dat bij mais de opbrengst met 10 tot 15% verhoogt. Dat hebben veldproeven in België en de Verenigde Staten aangetoond, die twee jaar hebben geduurd.

Een team van wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent, onder leiding van Dirk Inzé en Hilde Nelissen, hebben het gen PLA1 geïdentificeerd. Dat gen heeft een grote invloed op de grootte van de bladeren en maiskolven. Het PLA1-gen zorgt ervoor dat plantencellen zichzelf langer blijven delen, zegt Nelissen. “Daardoor duurt de groeifase langer, waardoor de planten groter worden en meer zaad produceren, wat een meerwaarde kan betekenen voor boeren.”

‘Meer biomassa en hogere zaadopbrengst’

Mais is met een wereldwijd areaal van 180 miljoen hectare en een productie van ruim 1 miljard ton het meest verbouwde gewas ter wereld. Na het laboratoriumonderzoek zijn veldproeven opgezet met mais met het bewuste gen. In België werd voor de veldproeven samengewerkt met het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek. Daar werd het groeibevorderend effect van PLA1 bevestigd, zowel in mais-inteeltlijnen als in hybriden. “Dat betekent dat dit gen niet alleen zorgt voor meer biomassa, maar ook voor een hogere zaadopbrengst”, stelt Inzé.

In onderzoek in kassen stelden de onderzoekers bovendien vast dat het PLA1-gen een rol speelt in hoe planten omgaan met droogtestress. Het groeibevorderende PLA1-kenmerk bleek de groeivertraging door langdurig watergebrek gedeeltelijk te compenseren.

Beheer
WP Admin