Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

‘Graanhandel met Egypte is verbeterd’

De Amerikaanse landbouwraad in Caïro verwacht dat de graanhandel met Egypte in de toekomst soepeler gaat verlopen.

Egypte heeft de inspecties van het graan samengebundeld in de General Organization for Export and Import Control (GOEIC), een afdeling van het ministerie van handel. Die inspecteert het graan vóór vertrek uit het land van herkomst en bij aankomst in Egypte. Voorheen was de inspectie de verantwoordelijkheid van drie overheidsorganen, wat in 2015 en 2016 tot veel onduidelijkheid leidde over de importeisen. Daardoor kon Egypte tijdelijk weinig graan importeren.

Vijfde maisimporteur ter wereld

Egypte is de grootste tarwe-importeur in de wereld. De landbouwraad schat dit seizoen 2017/2018 op 11,5 miljoen ton. Dat is 500.000 ton meer dan vorig seizoen, maar nog geen record, dat een paar jaar geleden op bijna 12 miljoen ton lag. Egypte koopt dit seizoen naar verwachting 8,6 miljoen ton mais, evenveel als vorig seizoen. Het land is de vijfde maisimporteur in de wereld.

Egypte kent een voedselprogramma, dat de overheid afgelopen seizoen 51 miljard Egyptische pond kostte (€ 2,6 miljard). Daarvan is 29 miljard pond (€ 1,5 miljard) uitgegeven aan brood. Doordat de overheid de koers van de pond vrij liet in november 2016, zakte de koers snel. Dat bemoeilijkte de import van graan.

Beheer
WP Admin