Een deel van de afgekeurde tarwe kwam uit Rusland. - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Egypte keurt tarwe af

Egypte heeft drie ladingen tarwe geweigerd. Volgens het Franse marktbureau Agritel gaat het om 180.000 ton, waarvan twee ladingen uit Rusland en één uit Argentinië.

De ladingen zijn geweigerd in de havens waar ze zijn geladen. Volgens Agritel was de kwaliteit niet in orde. De leveranciers moeten nieuwe tarwe leveren.

In 2016 en 2015 weigerde Egypte ook tarwe vanwege de aanwezigheid van de ergot-schimmel (moederkoorn). Egypte had die tarwe duur gekocht en wilde dat vervangen door goedkopere. Dat lijkt nu niet aan de orde. De tarwe die nu is afgekeurd is een paar weken geleden gekocht. Toen lag de prijs ongeveer € 10 per ton lager dan nu.

Strop voor leveranciers tarwe

Het afkeuren van de tarwe door Egypte is een financiële strop voor de leveranciers. Zij moeten de afgekeurde tarwe ergens anders verkopen tegen een lagere prijs. Bovendien moeten ze nieuwe tarwe kopen tegen een hogere prijs om aan de leveringsverplichtingen te voldoen.

Handelshuizen vermijden ruzie met Egypte over leveringen van tarwe, omdat het land verreweg de grootste tarwekoper is op de wereldmarkt. Egypte oogstte vorig jaar 8,6 miljoen ton tarwe en moet 12 miljoen importeren. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO verbruikt de Egyptenaar drie keer zo veel tarwe als het gemiddelde in andere ontwikkelingslanden.

Beheer
WP Admin