Foto: Sytze Bakker AkkerbouwNieuws

2% bietenareaal gezaaid, meest op noordelijke klei

Bijna 2% van het areaal suikerbieten is vorige week van zaad voorzien. Dat registreert de agrarische dienst van bietenverwerker Suiker Unie.

In het noordelijk kleigebied is naar verhouding het meest gebeurd, daar is 6% van de bieten gezaaid. De bovenlaag liet zich prima bewerken, is de ervaring van telers. Naast de loonwerkers kunnen ook veel zelfzaaiers vlot enkele honderden hectares bieten zaaien. Op veel percelen was echter de ondergrond nog te nat.

Zaaien vlot van start op noordelijke klei

Op de noordelijke klei lag op veel plaatsen het zaaibed al klaar, waardoor het zaaien direct kon beginnen. Op de lichte gronden is nog maar mondjesmaat gezaaid, ziet Suiker Unie. Hier is nog veel veldwerk te doen met mest en zaaibedbereiding.

Regen stagneert zaaiwerk

De regen legde de zaaiwerkzaamheden in het weekeinde stil. De huidige weersverwachting kondigt een drogere periode aan. Naar verwachting wordt het zaaiwerk aan het eind van deze week hervat.

Vorig jaar was na week 11 bijna 4% van het areaal van zaad voorzien. Een week later al ruim een kwart. In 2015 was het zaaiwerk even ver gevorderd als nu en was na week 12 een derde van het areaal voorzien van uitgangsmateriaal.

Beheer
WP Admin