Toepassen van een bodemherbicide op bietenland. Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Nieuw breedwerkend bodemherbicide op komst

Het bodemherbicide AZ 500 op basis van de nieuwe actieve stof isoxaben krijgt binnenkort een toelating in witlof, cichorei, uien, sjalotten, prei, voedergrasland, asperge en in wintergraan. Uitgezonderd zijn kanariezaad en winterrogge.

Conform artikel 51 is gebruik ook in zwenkgras, beemdgras, klaver en knoflook toegestaan. Artikel 51 wil zeggen dat het middel wel een toelating krijgt in genoemde gewassen, maar dat het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) in die gewassen geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek heeft uitgevoerd, om toelating in kleine teelten makkelijker te maken. Gebruik van het middel in dit toepassingsgebied, komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Nieuwe werkzame stof

De toelating wordt definitief, als derden zich niet tegen de toelating verzetten. Omdat het middel een werkzame stof bevat die nog niet eerder in Nederland is toegelaten, heeft het CTGB vorige week het ontwerpbesluit tot toelating van AZ 500 ter inzage gelegd. Als binnen twee weken geen zienswijzen worden ingediend, voorziet het CTGB een snelle toelating van het nieuwe middel.

Beheer
WP Admin