Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Meerwaarde extra bladbemesting niet significant

Een extra stikstofgift aan aardappelen in de vorm van een bladmeststof heeft nauwelijks meerwaarde. Dat blijkt uit een onderzoek door het Belgische Landbouwcentrum Aardappelen (LCA).

Ook na grote hoeveelheden neerslag gaf extra toediening van vloeibare stikstof afgelopen seizoen geen of een zeer beperkte meerwaarde. Een extra stikstofgift via het loof is volgens de onderzoekers alleen rendabel wanneer er een tekort is in de bodem.

De onderzoekers vinden het gezien het moeilijke groeiseizoen moeilijk bindende uitspraken te doen over meeropbrengsten of kwaliteitsverschillen. De proef met bladmeststoffen wordt in 2017 daarom opnieuw aangelegd.

In 2016 zijn door het LCA op vier locaties in Vlaanderen bladmestproeven in aardappelen aangelegd. Hierin zijn alle objecten volgens advies met NPK en Mg bemest. Binnen het onderzoek zijn zes objecten aangelegd, bovenop de referentie zijn in vijf objecten in de handel verkrijgbare bladmeststoffen toegediend. Vier met het hoofdbestanddeel stikstof en één met vooral sporenelementen. De uitkomsten zijn niet statistisch betrouwbaar, maar de trend is wel dat de bladmeststoffen voor hogere opbrengsten zorgen.

Beheer
WP Admin