Foto: Reina de Vries AkkerbouwNieuws

Europese Commissie: mogelijke schade belangrijker dan teelt

De Europese Commissie kijkt niet naar de beschikbaarheid van alternatieven bij de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. Dat stelt Europees Commissaris Vytenis in schriftelijke antwoorden op vragen van de Roemeense Christen-Democraat Daniel Buda.

Buda zegt dat de maisproductie in gevaar kan komen als een middel als glyfosaat niet langer beschikbaar zou zijn. De Europese Commissie heeft glyfosaat tijdelijk nog toegelaten in afwachting van een onderzoek door het Europese agentschap voor chemicaliën (Echa).

Mogelijke schade

Europees Commissaris Andriukaitis zegt dat de toelating van werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen vooral afhankelijk is van de vraag of er geen schade wordt toegebracht aan mens, dier en milieu. Dat heeft voorrang op de verbetering van de teelt van mais of andere gewassen, zegt Andriukaitis. Een middel krijgt alleen goedkeuring als aan die voorwaarden is voldaan. “Binnen deze criteria wordt niet verwezen naar de beschikbaarheid van alternatieven”, aldus de Eurocommissaris.

Andriukaitis voegt daar nog aan toe dat glyfosaat, onder realistische omstandigheden gebruikt, voldoet aan de eisen die aan goedkeuring worden vereist.

Beheer
WP Admin