Foto: Ronald Hissink AkkerbouwNieuws

Bemestingsadvies voor stikstof op de schop

Het huidige stikstofbemestingsadvies voor akkerbouwgewassen biedt onvoldoende mogelijkheden om rekening te houden met perceelsspecifieke omstandigheden.

Nijkerk – Het huidige stikstofbemestingsadvies voor akkerbouwgewassen biedt onvoldoende mogelijkheden om rekening te houden met perceelsspecifieke omstandigheden. Reden voor BO Akkerbouw om onderzoek te laten doen naar een andere adviesmethode.

Dat zei NMI-onderzoeker Romke Postma op de Themamiddag Bemesting Akkerbouw van de CBAV. Het lopende onderzoek richt zich op de mogelijkheden om een balansmethode te ontwikkelen die bij de stikstofadviezen beter rekening houdt met de perceelsspecifieke omstandigheden. Bij deze methode wordt meer dan bij de huidige methode gekeken naar de behoefte van het gewas en de afvoer van de hoeveelheid stikstof.

Aandachtspunten

Het project loopt nog. Of er een nieuw adviessysteem komt en hoe het uiteindelijk wordt vormgegeven, is nog niet duidelijk. Daarvoor zijn er nog een aantal aandachtspunten die nader moeten worden onderzocht. Is bijvoorbeeld bij een hogere opbrengst een hogere stikstofgift nodig? Voor consumptieaardappelen en tarwe is de relatie helder, maar voor suikerbieten, uien en zetmeelaardappelen is die nog niet duidelijk.

Een andere vraag is of gewassen alle beschikbare stikstof wel kunnen opnemen. Aardappelen en uien blijken daarin niet zo efficiënt.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin