Sneeuwschimmel in tarwe. - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Bayer Cropscience: Sneeuwschimmel zal vaker voorkomen

De schimmelziekte sneeuwschimmel in granen zal de komende een structurele ziekte worden binnen de graanteelt, zegt graanspecialist Harm Groeneweg van Bayer Cropscience.

Mijdrecht – De schimmelziekte sneeuwschimmel in granen zal de komende een structurele ziekte worden binnen de graanteelt. Dat zegt graanspecialist Harm Groeneweg van Bayer Cropscience. Al 20 jaar monitort Bayer graanmonsters op fusarium en sneeuwschimmel. Vóór 2007 werd slechts eenmaal sneeuwsschimmel aangetroffen, terwijl na 2007 vijfmaal sneeuwschimmel werd gevonden, namelijk in 2007, 2008, 2011, 2013 en 2016. Ziektemonitoring van het Franse onderzoeksinstituut Arvalis bevestigt dit. “Dus gemiddeld eens in de twee jaar is er een sneeuwschimmeljaar”, aldus Groeneweg. Dat wil niet zeggen dat komend jaar sneeuwschimmel weer opduikt, maar het blijkt dus een ziekte te zijn om rekening mee te houden.

‘Gemiddeld eens in de 2 jaar is er een sneeuwschimmeljaar.’

Resistentie tegen strobi‘s

Tot 2007 kon sneeuwschimmel goed worden bestreden met strobilurines, ingrediënt van destijds bekende middelen als Fandango, Twist, Comet en Allure. Net als septoria heeft ook sneeuwschimmel resistentie ontwikkeld tegen strobi’s. De nieuwe SDHI’s blijken een matige werking te hebben tegen sneeuwschimmel. Volgens Arvalis, dat de sterkte van middelen tegen allerlei graanschimmels onderzocht, heeft de stof prothioconazool de sterkste nevenwerking op sneeuwschimmel, met een werkingsniveau van circa 70%, gevolgd door prochloraz.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin