De cichorei-oogst van 2017 breekt records, geeft Sensus aan. AkkerbouwNieuws

Sensus: we breken record van 8,2 ton inuline per hectare

Cichoreiverwerker Sensus is zeer content met de campagneresultaten na 14 weken. “Formidabele, historisch hoge opbrengsten”, meldt René Schunselaar, manager agro van Sensus.

Hij verwacht het record van 8,2 ton inuline per hectare dit seizoen te overschrijden. “We komen steeds dichter bij het door ons gestelde doel van 10 ton inuline per hectare”, stelt hij tevreden vast. “Het groeiseizoen is uiteraard heel bepalend. Vergelijkbaar is de suikerbietencampagne, met eveneens grote opbrengsten en daardoor een langere campagne.”

Driesporenbeleid Sensus

Daarnaast werpt het driesporenbeleid dat Sensus voor die 10 ton heeft ingezet, volgens Schunselaar ook vruchten af. Het eerste spoor is rasverbetering, gevolgd door teeltinnovaties als precisiebemesting en een breder middelenpakket. Maar de voornaamste is volgens Schunselaar de optimalisatie van teeltbeslissingen, zoals perceelskeuze.

Schunselaar schat de wortelopbrengst van dit seizoen op ruim 50 ton per hectare. Oogsttechnisch gaat het om de laatste loodjes, met nog zo’n 10% te rooien. Het tarrapercentage is vorige week iets gestegen door de, niet optimale, oogstomstandigheden van de laatste weken.

De hoge opbrengsten leiden tot een uitloop van de campagne tot eind januari.

Beheer
WP Admin