Carola Schouten - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Schouten zoekt toch opening voor gegevens akkerbouw

Landbouwminister Carola Schouten laat uitzoeken welke mogelijkheden er nog zijn om gegevens te verstrekken aan de Brancheorganisatie Akkerbouw.

Een unaniem aangenomen motie van de Tweede Kamer vraagt de minister om gegevens te verstrekken. De minister heeft in de Kamer gezegd dat ze die motie niet kan uitvoeren.

In de motie bij de begrotingsbehandeling vraagt de Kamer aan de minister om ‘de door de Brancheorganisatie Akkerbouw gevraagde gegevens snel te leveren, zodat de gewenste teeltonderzoeken van de grond komen’. Het gaat om gegevens van akkerbouwers die geen lid zijn van de organisatie, maar wel verplicht zijn mee te betalen aan de collectieve financiering van onderzoek.

Binnen de wet tegemoet komen aan problemen

“Wat de Kamer mij vraagt is voor mij onmogelijk, omdat ik dan in conflict kom met de wet. We kijken nu echter wel wat er wel kan. Het signaal vanuit de Kamer was overduidelijk. We bezien hoe we het zo kunnen uitvoeren dat het binnen de wet kan en wel aan de problemen tegemoet komt, waar de akkerbouw tegenaan loopt. We stellen ons coöperatief op, maar wel op een manier die wettelijk kan.”

Beheer
WP Admin