Europees Commissaris Frans Timmermans. - Foto: ANP/AFP AkkerbouwNieuws

Geen glyfosaatverbod, wel meer openheid

Het gevraagde verbod op onkruidbestrijder glyfosaat komt er niet. Maar er komt wel meer zicht op de studies die ten grondslag liggen aan de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat is de reactie van de Europese Commissie op het Europees burgerinitiatief dat vroeg om een verbod op glyfosaat, om mens en milieu tegen ‘giftige bestrijdingsmiddelen’ te beschermen. Meer dan 1,3 miljoen mensen uit meer dan 7 lidstaten ondersteunden het initiatief.

Meer openheid over studies

De Europese Commissie komt volgend voorjaar met nieuwe regels die moeten waarborgen dat er meer openheid is over de studies die ten grondslag liggen aan de wetenschappelijke beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien moet de kwaliteit en de onafhankelijkheid van de beoordelingen worden verbeterd, vindt de Europese Commissie. De overheden moeten meer betrokken worden bij de vraag welke studies moeten worden uitgevoerd voor een toelating.

Europees Commissaris Frans Timmermans. - Foto: ANP/AFP

Europees Commissaris Frans Timmermans. – Foto: ANP/AFP

Europees Commissaris Frans Timmermans zei in een persverklaring dat het fantastisch is dat meer dan een miljoen Europese burgers zich druk hebben gemaakt over de toelating van glyfosaat. Hij zegt dat de Europese Commissie heeft geluisterd. “In het voorjaar gaat de Commissie ook voorstellen doen op het gebied van drinkwater.”

De Europese Commissie heeft in samenspraak met de lidstaten eerder deze maand besloten glyfosaat nog voor een periode van vijf jaar toe te staan.

Beheer
WP Admin