Foto: Robin Britstra AkkerbouwNieuws

Brazilië verhoogt importtarief uien

Brazilië verhoogt het importtarief voor uien. Per 1 januari gaat dat van 10% naar 25%. Zo wil Brazilië vermeende oneerlijke concurrentie uit Nederland tegengaan.

Op verzoek van het Braziliaanse ministerie van landbouw (Mapa) heeft het uitvoerend comité van de Buitenlandse Kamer van Koophandel (Gecex/Camex) afgelopen dinsdag (5/12) deze verhoging van de invoerbelasting van de ui goedgekeurd.

Tegelijk is een schema opgesteld voor de geleidelijke terugkeer naar het Mercosur-tarief van 10% in 2021. Het schema geeft een importtarief aan van 20% in 2019 en van 15% in 2020.

Braziliaanse uienkoepel wilde hogere importtarieven

De nationale associatie van producenten van uien (Anace) heeft aangedrongen op de verhoging. De motivering hiervoor was dat de invoerprijs van uien uit enkele landen lager is dan de productiekosten van vooral kleine familiebedrijven in het zuiden en het noordoosten van Brazilië.

‘Vooral oneerlijke concurrentie met Nederlandse uien’

Volgens Anace ondervinden Braziliaanse uientelers vooral oneerlijke concurrentie door uit Nederland geïmporteerde uien. Anace stelt dat over die import geen importheffing wordt betaald en de Nederlandse producenten ook nog eens inkomenstoeslagen krijgen vanuit het Europees landbouwbeleid.

Grootste importeur van Nederlandse uien in Zuid-Amerika

Brazilië is de grootste importeur van Nederlandse uien in Zuid-Amerika. In 2016 werd 178.000 ton ingevoerd en voor dit jaar staat de teller voor de eerste 9 maanden op 62.000 ton.

Beheer
WP Admin