Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Suiker Unie verwacht weer meer opbrengst

Bietenverwerker Suiker Unie heeft de opbrengstverwachtingen weer iets opgekrikt naar ruim 91 ton wortel en ruim 15 ton suiker per hectare. Met deze prognose duurt de campagne tot in de eerste week van februari.

De verwerking verloopt conform plan, waarbij regelmatig recordverwerkingscijfers van boven de 30.000 ton bieten per fabriek per dag worden gehaald. Navenant worden er ook recordhoeveelheden per dag aangevoerd, soms 40.000 ton bruto per etmaal.

Vorstrisico

Een derde van de suikerbietenoogst is begin november verwerkt en zo’n 40% is geoogst. Dat betekent dat in de maand november de overige 60% het land uit moet. Bieten rooien na 1 december is niet wenselijk, in verband met het risico op vorst. “Loonwerkers en telers zullen deze maand dus de handen vol hebben aan de bietenoogst”, stelt de agrarische dienst van Suiker Unie.

“Daarbij is het van het grootste belang om vooral de goed rooibare dagen optimaal te benutten. Deze week zijn de omstandigheden goed en ook komende week lijken de vooruitzichten goed. Het zou jammer en zelfs risicovol zijn om de komende weken de rooiers te laten stilstaan, met het risico dat begin december nog bieten onder minder goede omstandigheden moeten worden gerooid.”

Bietenkwaliteit gestabiliseerd

De bietenkwaliteit stabiliseerde zich de afgelopen week, meldt de dienst erbij. Het suikergehalte was net onder de 17% en de tarra net onder 11%.

Beheer
WP Admin