Met afdekken wordt een bietenhoop beschermd tegen vocht en vorst - Foto: Bart Nijs AkkerbouwNieuws

Regen en kou teisteren oogst en bewaring suikerbieten

De Nederlandse suikerbietenoogst ondervindt veel hinder van de zeer hoge neerslaghoeveelheden in november. De rooiomstandigheden zijn landelijk verre van optimaal, terwijl het van belang is om de oogst nu zo snel mogelijk uit de grond te krijgen.

Dat meldt de agrarische dienst van Suiker Unie. “De kans dat de omstandigheden verbeteren is klein”, ziet de dienst, die adviseert om de bietenhoop af te dekken met vliesdoek om de oogst droog te houden.

Bovendien is het deze week koud. “Een eerste speldenprik van de winter doet zich deze week ook al voor, met een paar nachten lichte vorst, vooral in het oosten van het land.”

Bewaaradvies op postcodeniveau

De bietenverwerker adviseert telers om zo nodig de hoop tegen vorst te beschermen. Bieteninstituut IRS heeft zelfs een bewaaradvies op postcodeniveau.

Ondanks de neerslag is afgelopen week ruim 10% van de bieten gerooid, waarbij het nog te rooien areaal nu op 26% staat.

Kwaliteit is goed

De kwaliteit van de geleverde suikerbieten is goed, zo blijkt uit de campagnegegevens over week 11 (19 tot en met 25 november). Het suikergehalte is een fractie lager met 17,1%. Het percentage tarra zakte van 12,4% naar een – door het natte weer – nog altijd hoge 12%. De winbaarheid van de bieten is al weken zeer stabiel met 91,1 punten.

Beheer
WP Admin