Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

LTO tevreden over behoud glyfosaat

LTO Akkerbouw is tevreden dat Brussel een knoop heeft doorgehakt over onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat.

“De wetenschap heeft het gewonnen van de emoties en de politieke discussie”, zegt voorzitter Jaap van Wenum. “Daar is de akkerbouwsector blij mee. We kunnen nog niet zonder glyfosaat, zeker niet bij de bestrijding van onkruiden als kweekgras. En de alternatieven voor glyfosaat zijn niet altijd milieuvriendelijker.”

‘Kritisch kijken naar bepaalde toepassingen’

De Europese lidstaten hebben in meerderheid besloten de toelating van glyfosaat voor vijf jaar te verlengen. Van Wenum realiseert zich dat over vijf jaar de discussie verder gaat. “De landbouw moet kritisch kijken naar bepaalde toepassingen. We moeten stoppen met pre-harvest bespuitingen, zodat geen residuen in het voedsel komen. Er moeten ketenbrede afspraken komen over de import van producten met residuen van glyfosaat. Ook is meer aandacht nodig voor de ontwikkeling van groene gewasbeschermingsmiddelen. Dergelijke afspraken verminderen de discussie over glyfosaat.”

Van Wenum vindt dat grote veredelingsbedrijven als Monsanto en Bayer moeten stoppen met gewassen die resistent zijn tegen onkruidbestrijdingsmiddelen. “Dat wakkert wereldwijd de kritiek aan op herbiciden.”

Beheer
WP Admin