Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Bollentelers verbeteren bodemvruchtbaarheid met 3 maatregelen

Bloembollentelers in de Zuid-Hollandse bollenstreek willen bodemvruchtbaarheid verbeteren in het project BOB (Beter Organisch Bemesten). Dat meldt adviesbureau Delphy. Emissies, van vooral fosfaat, moeten structureel worden voorkomen.

Problemen met bodemvruchtbaarheid in de Bollenstreek komen voort uit de afbraaksnelheid van organische stof op het duinzand waarin zij telen. Dit is met 6% per jaar hoger dan op andere grondsoorten. Ook is het bindend vermogen voor mineralen en voedingsstoffen zeer laag door het ontbreken van kleideeltjes. De huidige wetgeving biedt onvoldoende mogelijkheid om voldoende organische stof aan te voeren.

Drie maatregelen

Telers pakken het probleem aan met 3 maatregelen:

  • een hogere aanvoer van effectieve organische stof (EOS);
  • teeltmaatregelen om afbraak van organische stof te voorkomen;
  • met precisiebemesting.

Voor de EOS worden regionale reststromen met een laag P-gehalte, zoals champost, bekeken. Een teeltmaatregel is de inzet van voor dit doel geschikte groenbemesters als sorghum, wat 10 keer meer droge stof heeft dan Japanse haver. Ook bewerkte dikke fractie rundveemest kan een goede organische stofbron zijn.

Het project wordt begeleid door bloembollenorganisatie KAVB en loopt tot eind 2019. Financiële bijdragen komen van de Europese Unie, provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Beheer
WP Admin