Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

Aardappelexport laagste in 10 jaar

De Nederlandse export van consumptie- en industrieaardappelen heeft in september 30% minder aardappelen geëxporteerd dan dezelfde maand een jaar geleden.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

September is nooit een topmaand wat betreft exporthoeveelheden, maar met 40.228 ton komt de september uitvoer uit op de laagste in 10 jaar. Grote Europese afnemers zoals België en Frankrijk hebben respectievelijk 6.046 ton en 555 ton minder afgenomen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Deze landen hebben mede door een groter areaal en goede opbrengsten dit seizoen minder aardappelen om extra aan te kopen.

Senegal importeert minder

Ook valt de export naar Afrika in september tegen met 9.552 ton. Dat is 38% minder aardappelen die zijn uitgevoerd dan vorig jaar in september. Senegal nam vorig jaar in september meer dan het dubbele af. Het lijkt erop dat het importquotum de markt afremt. Afrikaanse importeurs mogen 20.000 ton aardappelen binnen halen in oktober tot en met december 2017.

Totale seizoenexport loopt voor

Doordat het seizoen knallend van start ging met een enorme hoeveelheid uitvoer in juli en augustus loopt de totale uitvoer van aardappelen voor op vorig jaar in dezelfde periode. In de eerste drie maanden van dit seizoen is 158.975 ton aardappelen geëxporteerd (2016-’17: 105.404 ton).

Beheer
WP Admin