Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

‘Vooral vakmanschap bepaalt aardappelopbrengst’

Er zitten grote verschillen in vakmanschap bij aardappeltelers. Het vakmanschap bepaalt voor het grootste deel hoeveel ton aardappelen een teler per hectare uitbetaald krijgt.

Om dat duidelijk te maken liet Tom van der Meer, manager Externe Relaties van aardappelverwerker Lamb Weston Meijer, wat cijfers zien op de Landelijke Pootaardappeldag in Emmeloord. “Van 2013 tot en met 2015 hebben we aan 400 telers gemiddeld 50,7 ton fritesaardappelen betaald per hectare. De hoogste 20% van de telers kreeg gemiddeld 61 ton betaald. De laagste 20% haalde 38 ton. Aan die laatste groep adviseer ik om graan te zaaien of het land te verhuren.”

Volgens Van der Meer is het vooral het vakmanschap dat de uitbetaalde opbrengst bepaalt. “70%van de verschillen komt door vakmanschap. Grondsoort en geluk spelen een veel kleinere rol. Ook schaalgrootte speelt nauwelijks een rol. Bij de beste groep boeren zitten telers met meer dan 200 hectare aardappelen.”

‘Schaalvergroting zet door’

De schaalvergroting zet door, stelt Van der Meer. “In 2008 ontvingen we aardappelen van 520 telers met gemiddeld 19 hectare aardappelen. Nu is het aantal gezakt naar 400 telers met gemiddeld 41 hectare aardappelen.”

Beheer
WP Admin