Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Van Meir Uien betaalt €12,02 in Pool A

Uienverwerker Van Meir Uien betaalt €12,02 per 100 kilo in Pool A. “Gezien de marktomstandigheden een mooi resultaat”, meldt directeur Leon van Meir in de nieuwsbrief.

De laatste af landuien voor pool A zijn dit seizoen later verwerkt. Dat komt omdat aan het begin van het seizoen door nat weer sommige percelen slecht begaanbaar waren. De looptijd van pool A is hierdoor twee weken later gestart. De looptijd van pool A is 10 weken, van week 42 tot en met week 51.

De pool A-prijs voor uien stond vorig jaar hoger op €17,86 per 100 kilo. De flauwe stemming op de markt in deze periode komt mede door het grote aanbod van uien wereldwijd. De baalprijs staat zwaar onder druk na het wegvallen van West-Afrikaanse landen. Senegal sluit jaarlijks in januari de poort om de eigen teelt te beschermen.

Afzet binnen Europa beperkt

Daarnaast is de afzet binnen Europa beperkt, omdat er voldoende is geoogst. Polen heeft daardoor dit seizoen tot op heden geen importuien nodig. En Spanje biedt goede uien aan tegen zeer concurrerende prijzen.

De kwaliteit van de uien is dit jaar goed, waardoor veel uit de sortering komt.

Van Meir geeft aan dat er een aantal partijen met fusariumaantasting liggen. Uien uit de kiemproef lijken kiemlustiger dan ander jaren.

Beheer
WP Admin