Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Pootgoedtelers verdeeld over normversoepeling B-klasse

De helft van de pootgoedtelers wil een versoepeling van de normen voor cosmetische gebreken in de B-klasse. De andere helft wil de normen handhaven, bleek in Espel op de eerste in een serie telersvergaderingen van de NAK.

De keuringsdienst peilt op 13 bijeenkomsten wat telers van zo’n versoepeling vinden. De aanleiding voor de telersraadpleging is de recente versoepeling van de norm voor groeischeuren in de B-klasse, om meer pootgoed beschikbaar te krijgen voor de fritessector. Deze versoepeling geldt alleen voor dit seizoen. De meningen in de sector daarover zijn sterk verdeeld. Om toekomstige discussies te vermijden bespreekt de NAK met de telers een voorstel om alle gebrekseisen in de B-klasse te verlagen naar de Europese normen. De voorstanders in Espel vinden dat een eventuele normversoepeling beperkt moet blijven tot cosmetische aspecten, zoals groeischeuren, groenverkleuring en drukplekken. De EU geeft de ruimte voor zo’n versoepeling, zegt Ton Stolte, manager operations bij de NAK. “En er is vraag naar in de sector.”

Tegenstanders willen geen concessies

Voorstanders van een versoepeling denken dat het illegale pootgoedhandel kan voorkomen als er een tekort aan uitgangsmateriaal is. Tegenstanders vinden dat de NAK geen concessies moet doen aan kwaliteit. “In 2016 klaagden de aardappelverwerkers over de kwaliteit van de pootaardappelen”, zei een teler in Espel. “Nu er een tekort is, willen de verwerkers een lagere kwaliteitsnorm. Dan moeten ze bij ons niet meer komen zeuren over opkomstproblemen.”

Beheer
WP Admin