Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Nordzucker zoekt telers voor biologische suikerbieten

Nordzucker zoekt akkerbouwers in Duitsland en Denemarken die biologische suikerbieten willen telen. Volgens de Duitse suikerproducent groeit de vraag naar biologische suiker. De biologische suiker komt in 2018 op de markt.

De telers moeten biologisch geteeld zaad gebruiken en het zaad mag niet gecoat zijn. Het zaad moet bij Nordzucker worden gekocht. De teelt moet plaatsvinden volgens de biologische richtlijnen. Volgens Nordzucker vergt vooral de mechanische onkruidbestrijding veel aandacht. Het suikerbedrijf wil meerjarige contracten afsluiten met de telers.

Rendabele teelt

De teler is verantwoordelijk voor de oogst van de suikerbieten. De kosten voor verladen, reiniging en transport zijn voor Nordzucker. Volgens het bedrijf hebben veel biologische telers belangstelling. Nordzucker gaat met iedere teler een gesprek voeren om de details van het plan voor te leggen. Het bedrijf zegt dat het een rendabele teelt is voor biologische akkerbouwers.

In Nederland verwerkte Suiker Unie van 1999 tot 2005 biologisch geteelde suikerbieten. De bietenverwerker stopte er mee, omdat de voorraad biologische suiker te groot was geworden.

Beheer
WP Admin