Akkerbouw

Nieuws 1570 x bekeken

IRS: suikerbiet geen waardplant voor Pratylenchus-aaltje

Telers kunnen suikerbieten toepassen in een bouwplanrotatie dat als doel heeft de populatie van Pratylenchus-aaltjes (wortellesie-aaltjes) te reduceren.

Dat concludeert bieteninstituut IRS op basis van een uitgebreid literatuuronderzoek.

De suikerbiet wordt in geen enkel onderzoek een goede waardplant voor Pratylenchus-aaltjes genoemd. Al plaatst het IRS wel de kanttekening dat diverse geraadpleegde onderzoeken niet allemaal even relevant zijn voor het klimaat, de bodemtypes en de bouwplannen in Nederland, omdat ze op andere continenten en klimaatzones zijn uitgevoerd. Ook zijn diverse onderzoeken in vitro of in kassen uitgevoerd en daarom niet een-op-een te vertalen naar het open veld.

Tegenstrijdigheid

Het IRS vond één tegenstrijdigheid voor het gewone wortellesie-aaltje (Pratylenchus penetrans). In sommige onderzoeken wordt de suikerbiet als zwakke waardplant voor het aaltje aangemerkt, terwijl in andere onderzoeken de biet geen waardplant blijkt. Echter, meldt het IRS, de suikerbiet is nooit beschreven als goede waardplant.

De belangrijkste Pratylenchus-soorten in Nederland zijn P-crenatus (graanwortellesieaaltje), P. neglectus (bietenwortellesieaaltje), P. thornei (tarwewortellesieaaltje) en P. penetrans (gewoon wortellesieaaltje).

Of registreer je om te kunnen reageren.