Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

Geen strengere gebruiksnormen akkerbouw België

De bemestingsnormen voor akkerbouwteelten in België worden in de vijfde nitraatrichtlijn niet aangescherpt, ondanks dat het grondwater op te veel meetpunten teveel nitraat bevat. Dat zegt Bart Debussche, werkzaam bij de Dienst Landbouwvoorlichting van de Vlaamse overheid op de aardappeldag van het Belgische aardappelinstituut PCA.

In 2016 werd op 71 meetpunten van de 252 meer dan 50 milligram nitraat gemeten, vooral in gebieden waar veel aardappelen worden geteeld. Aardappelen zijn door EU ook aangemerkt als een uitspoelingsgevoelig gewas, omdat het gewas een relatief klein wortelgestel heeft en niet erg diep wortelt.

Politieke keuze

Toch verwacht Debussche in tegenstelling tot in Nederland geen aanscherping van de gebruiksnormen in akkerbouwgewassen. “We hebben wetenschappelijk onderzoek verricht dat de huidige gebruiksnormen noodzaak zijn voor goed landbouwkundig gebruik, en dat de nitraatuitspoeling binnen de perken blijft. Dit rapport is aanvaard door de Europese Commissie, zodat ik niet verwacht dat de gebruiksnormen fiks worden aangescherpt.

Dat in Nederland de gebruiksnormen voor de akkerbouw dreigen te worden aangescherpt, is waarschijnlijk van politieke aard, wellicht om de derogatie voor de veehouderij te behouden, aldus Debussche.

Bodemvruchtbaarheid

Debussche wijst de Vlaamse telers erop scherp te blijven op bemesten, en kien te zijn op de bodemvruchtbaarheid. Zo is op 60% van de Vlaamse percelen de pH-waarde te laag, op 40% van de percelen het organisch koolstofgehalte te laag en heeft 60% van de bodems een overmaat aan kalium.

Beheer
WP Admin