Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Europese Commissie verlaagt EU-graanvoorraad fors

De Europese Commissie heeft de graanbalans voor seizoen 2016-’17 fors aangepast. De beginvoorraad van graan per 1 juli 2016 is verlaagd naar 45,1 miljoen ton. Dat is 3,8 miljoen ton minder dan de opgemaakte balans van december 2016.

De forse aanpassing komt omdat nieuwe verbruikscijfers voor de productie van ethanol met terugwerkende kracht zijn aangepast. Het bleek na onderzoek dat er meer graan in de productie van ethanol is verwerkt dan eerder werd aangenomen. Het verbruik van graan in ethanol steeg vanaf 2010 jaarlijks met 600.000 ton. Het is niet verplicht om op te geven hoe de verhoudingen liggen.

Graangebruik in ethanol aangepast

De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar het verbruik, waarna het graanverbruik in ethanol fors is aangepast. Na de aanpassing blijkt in de balans van januari minder tarwe (-0,4 miljoen ton) en meer mais (+1,2 miljoen ton) naar ethanol te zijn gegaan.

De voorraad is groot genoeg om 7,2 weken Europese graanconsumptie te overbruggen. De voorgaande maand was de voorraad groot genoeg om 7,8 weken verbruik te dekken. Bij het begin van dit seizoen was dit verbruik nog 8,9 weken.

Beheer
WP Admin