Akkerbouw

Nieuws 3379 x bekeken laatste update:30 sep 2016

VTA waarschuwt voor Poolse aardappelimport

De Verenigde Telers Akkerbouw waarschuwt leden voor de gevaren die importaardappelen uit Polen met zich kunnen meebrengen.

Volgens VTA worden besmettingsziektes als ring- en bruinrot regelmatig geconstateerd in Oost-Europese landen. Importeren van deze aardappelen kan een risico zijn voor West-Europese aardappeltelers.

FarmFrites heeft samen met Aviko een fritesfabriek in Polen. Aviko voert geen fritesaardappelen in vanuit Polen en is dat dit oogstjaar ook niet van plan. "FarmFrites importeert aardappelen uit Polen", zegt directeur potato procurement Leon Boer. "Deze aardappelen komen van onze eigen Europese telers. De verantwoordelijkheid om besmettingen te voorkomen ligt bij telers en verwerkers. Voor Nederlandse telers is dit geregeld via wetgeving. Voor verwerkers is er geen specifieke regelgeving of daartoe opgestelde preventieve protocollen. De NVWA voorziet de sector wel van adviezen. In samenspraak met de Nederlandse voedselautoriteit (NVWA) heeft FarmFrites een protocol opgesteld om de aardappelen uit Polen speciaal te behandelen. Geleverde partijen uit Polen worden separaat behandeld bij aankomst in Nederland en volledig geïsoleerd verwerkt."

Strikte importvoorwaarden

Polen heeft een verdrag getekend met de Europese Unie dat er partijen mogen worden geëxporteerd, onder de strikte voorwaarden dat de aardappelen worden gecontroleerd. "Wij weten zeker dat de aardappelen uit ons eigen Global Gap-gecertificeerde en -gecontroleerde teeltgebied in Noord-Polen onbesmet zijn. Alle pootaardappelen die in Noord-Polen worden gebruikt zijn gecertificeerd. Daarbij wordt elke vrachtwagen tweemaal bemonsterd voor de vracht het land uitgaat."

Er gelden geen wettelijke verplichtingen voor het ontsmetten van vrachtauto's met Poolse aardappelen, meldt de NVWA. Nederlandse bedrijven zijn verantwoordelijk om erop toe te zien dat Nederlandse aardappelen in vrachtauto's worden vervoerd die gereinigd en ontsmet zijn. De NVWA gaat er vanuit dat alle bedrijven die aardappelen importeren uit Polen ervoor zorgen dat alleen aardappelen worden ontvangen en verwerkt waarvoor de Poolse autoriteiten een certificaat hebben afgegeven. Wanneer importeurs vermoeden dat er sprake is van illegaal afgezette aardappelen, moeten zij contact opnemen met de NVWA.

Meer verwerkingscapaciteit en tegenvallende oogst

De industrie koopt om verschillende redenen Poolse aardappelen in. De verwerkingscapaciteit is uitgebreid, waardoor de industrie meer aardappelen nodig heeft. De tegenvallende aardappeloogst als gevolg van wisselende weersomstandigheden zorgt voor een kleiner aanbod. Daarnaast kan door het droge weer lang niet overal worden geoogst. De industrie probeert de tekorten op te vangen door aardappelen uit Oost-Europa te halen.

FarmFrites heeft begin deze week zijn eigen telers in Voorne-Putten tijdens een voorlichtingsbijeenkomst geïnformeerd over de maatregelen die het bedrijf treft in samenspraak met de NVWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.