Akkerbouw

Nieuws 4225 x bekeken

‘Uien op tijd rooien voor goede kwaliteit’

Veel uienpercelen zijn aan de oogst toe, zegt Jaap Jonker van De Groot en Slot. Hij roept telers op om dit gewas nu voorrang te geven voor kwaliteitsbehoud.

Op internet zijn al veel trotse telers te vinden met hun gerooide product, zoals Willem en Pieter Dinkla. Grof zijn de uien vaak niet, maar de kwaliteit lijkt goed.

Ideale tijd om te rooien

Volgens Jonker zitten echter nog veel uien met de wortels in de grond. “Veel percelen zijn aan de oogst toe, wel 60 tot 70% van het areaal. Ik hoop dat telers van de aardappelrooier afstappen, of extra capaciteit inhuren, voor de uien”, roept hij op. “Als je een mooi product wilt binnen halen, is dit de ideale week om te rooien.”

Huidverkleuring beperken

Onderzoeks- en adviesbureau Delphy onderstreept het belang van tijdig rooien: “Om uien voor klasse 1 af te zetten, is de kleur van groot belang. Oogst deze uien bij 50 tot 60% loofafsterving. Dan heeft het gewas voldoende groene massa om huidverkleuring van de uien te beperken.”

Het Zuiden is het verst gevorderd met de uienoogst, na deze week is 70 tot 80% eruit. In Flevoland en het Noorden is dat veel minder, ziet Jonker. “De stand van het gewas loopt daar achter op het Zuiden. In Flevoland is hooguit 15% gerooid en in het Noorden slechts hier en daar een blokje. Van mij mag het daar ook los. Straks gaat het weer regenen.”

Oppassen met hoge temperatuur

Bij het inschuren is het oppassen geblazen met de hoge buitentemperaturen, waarschuwt Delphy. De uien komen warm binnen, waardoor ook overdag met hoge temperatuur moet worden geblazen. Om koprotrisico te beperken wordt daarom aangeraden zo mogelijk kachels te gebruiken om te drogen. Zodra de partij egaal is, adviseert Delphy naar 30 graden te stoken. Wie geen kachels heeft en toch moet rooien, kan beter koelen tot onder de 22 graden.

Of registreer je om te kunnen reageren.