Akkerbouw

Nieuws 2107 x bekeken

Tarwesector Australië vreest grootmacht Rusland

Rusland gaat veel meer tarwe produceren de komende jaren. Dat is zeer nadelig voor Australië. Rusland en Australië zijn grote concurrenten van elkaar in Zuidoost-Azië.

Volgens de Australian Export Grains Innovation Centre (Aegic), een promotie-organisatie voor exportmarkten, ligt de kostprijs op de boerderij in Rusland op 121 Australische dollar per ton. Daar komt 56 dollar bij aan andere ketenkosten, waardoor Rusland 177 dollar (€119) kwijt is voor de export. In Australië ligt de totale kostprijs op 301 dollar (€202), waarvan 216 dollar voor rekening van de teler.

Volgens Aegic exporteert Rusland 60% meer tarwe in 2030 dan nu. Onderzoeker Ross Kingwell constateert dat de Russische tarweproductie sterk groeit. “De export krijgt hulp van de goedkope roebel. De kostprijs daalt in de hele graanketen. Dat is zeer zorgelijk voor de Australische tarwesector, gezien het verschil in kostprijs.”

Groot deel Australische export naar Zuidoost-Azië

Australië verkoopt ongeveer 70% van de export in Zuidoost-Azië. Daar groeit de vraag naar graan vanwege de toename van de welvaart en de overstap naar een westers dieet met meer vlees. Australië produceert dit seizoen 28 miljoen ton tarwe en Rusland 72 miljoen ton. Rusland verkoopt 40 procent van zijn oogst op de wereldmarkt.

EU krijgt ook last van toenemende concurrentie

Ook de EU krijgt last van toenemende concurrentie op de tarwemarkt vanuit Rusland. De EU en Rusland beconcurreren elkaar vooral in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.