Akkerbouw

Nieuws 1967 x bekeken 1 reactie

Suikerprijs hoogste in 4 jaar

De suikerprijs staat op het hoogste niveau in 4 jaar. Op diverse plekken in de wereld worden kleinere oogsten verwacht.

Op de termijnmarkt in Londen sloot het eerst aflopende suikercontract (december-2016) maandag op $587,40 per ton. Dat is de hoogste notering in Londen voor een eerst aflopende contract voor witsuiker sinds begin oktober 2012. Vrijdag steeg de prijs voor ruwe suiker op de termijnmarkt in New York met 8%, ook naar het hoogste niveau in vier jaar.

Suikertekort van 7,2 miljoen ton verwacht

Rabobank verwacht dit seizoen 2016/2017 een suikertekort op de wereld van 7,2 miljoen ton. In juni ging de bank nog uit van een gat van 5,5 miljoen ton tussen productie en verbruik.

Verder publiceerde de Unica lagere productiecijfers voor Brazilië. De organisatie van suikerproducenten constateert dat de later geoogste riet in augustus veel minder suiker per hectare oplevert. Die liggen zo’n 10% lager dan vorig jaar. Maar Unica gaat nog wel steeds uit van een grote oogst van suikerriet.

Er worden kleinere oogsten verwacht in India en Indonesië vanwege droogte. De moessonregens vielen laat in het seizoen in India. Het land zal ook in 2017 suiker moeten importeren, is de verwachting. Door de droogte moet Indonesië bijna twee keer zo veel suiker importeren als vorig seizoen.

Commerzbank: geen verdere stijging suikerprijs

De Duitse Commerzbank verwacht echter dat de suikerprijs niet verder stijgt dit jaar. Volgens de bank belemmeren de enorme suikervoorraden in de wereld een verdere stijging. De voorraden zijn fors gegroeid doordat de wereld 5 jaar achter elkaar meer suiker produceerde dan verbruikte. Bovendien start de bietenoogst op het noordelijk halfrond, waardoor er de komende maanden veel suiker beschikbaar komt voor de wereldmarkt. Ook zorgt de gestegen suikerprijs er voor dat Brazilië minder suiker verwerkt tot ethanol en op de wereldmarkt aanbiedt.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) maakte begin deze week bekend dat de VS in 2016/2017 een record aan suiker gaat produceren.

Eén reactie

  • g.g

    in Nederland wordt de suikerbieten productie ook verhoogd. We gaan de melkveehouders achterna......Niet meer produceren, laat de prijs maar lekker hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.